Aceasta boala a crescut foarte mult ca incidenta, mai ales adenocarcinomul care, de obicei, se dezvolta in esofagul distal, mai ales la pacientii cu esofag Barrett.
Cancer scoamos, ramane forma cea mai frecvent intalnita pe plan mondial.
In tarile industrializate, mai ales dupa explozia obezitatii, a crescut foarte mult boala de reflux gastroesofagiana, impreuna cu complicatiile ei si, prin urmare, acest tip de cancer, a crescut vertiginos.
Indiferent de tipul cancerului esofagian, simptomele sunt cam aceleasi.
Pacientii cu forma avansata, se prezinta cu disfagie progresiva si scadere in greutate. Cancerul precoce, nu are semne clinice specifice si este diagnosticat, de obicei, la examenul endoscopic.
Ultimele ghiduri (2017) considera cancerul de la nivelul jonctiunii esogastrice (intre esofag si stomac), cu epicentru care nu depaseste 2 cm in stomac, ca fiind cancer de esofag, iar cele care sunt peste 2 cm in stomacul proximal, sunt considerate cancer de stomac.
La examenul endoscopic, vedem de obicei tumora ulcerata sau nu, friabila, sangeranda, iar in fazele timpurii, vedem modificari discrete. Examenul histopatologic pune diagnosticul.
Stadializarea bolii se face prin urmatoarele metode:
• CT torace, abdomen si pelvis.
• Ecoendoscopia este metoda de electie pentru evaloarea afectarii locoregionale.
• FDG-PET Scan are rol in depistarea metastazelor la distanta si a devenit parte integranta din metodele de diagnostic recomandate; este considerat acum mai bun decat CT in depistarea metastaze mici. In multe centre, PET/CT este efectuat cu injectare intravenoasa a substantei de contrast si acest lucru inlocuieste practic efectuarea separata a CT-ului.
• Prin FNA (aspiratie prin ecoendoscop folosand un ac special) putem obtine tesut din metasataze hepatice, ganglionare, lichid de ascita pt examenul microscopic.
• Rolul laparoscopiei in stadializarea cancerului esofagian, este controversat; cele mai importante societati de profil, recomanda laparoscopia in cazul tumorilor potential rezecabile (t3/t4) ale adenocarcinomului dezvoltat in partea abdomenala a esofagului, sau in cazul suspiciunii de metastaze peritoneale nediagnosticate prin alte metode.
• Toracoscopia in era ecoendoscopiei si PET/CT, nu se mai efectueaza.
• Examinarea zonei capului si a creirului, nu este recomandata decat daca avem suspiciuni.
Tratamentul este in functie de stadializarea bolii
• In cele mai multe cazuri, tratamentul chirurgical, care este singura modalitate de tratament radical, este impsibil pentru ca, in cele maim multe cazuri, diagnosticul este pus in stadii avansate.
• Tratamentul paliativ este multidisciplinar si cuprinde chimioterapie, radioterapie, endoscopie, nutritie, etc.
• Supravietuirea la 5 ani, nu depaseste 20 % din cazuri.