Ce este cancerul pancreatic?

Este vorba de tumori maligne de diferite tipuri, care se dezvolta la nivelul pancreasului. Cancerul este un cuvand general; acest cuvant, se foloseste de obicei, pentru tumori care pot sa dea metastaze, adica celulele tumorale “migreaza” catre alte organe. Cele mai importante tipuri de cancere pancreatice sunt:

  •     Adenocaricinomul cu origine in celulele canaliculilor pancreatice exocrine, adica care secreta enzime pancreatice.
  •     Tumori neuroendocrine cu origine in celulele secretante de hormoni.
  •     Tumori rare cum ar fi tumori acinare si alte.
  •     Tumori care provin din structuri invecinate ale pancreasului, cum ar fi celule ampulare, adica cele care au origine in papila lui Vater, sfincterul unde se intalnsesc calea bilara si cea pancreatica pentru a drena secretia biliopancreatica in duoden.
  •     Tumori ale cailor biliare distale; aceste cancere nu se pot diferentia de cancerul de cap de pncreas si, de obicei, sunt tratate ca si cancerul de cap de pancreas.

Ce este pancreasul?

Este o glanda cu secretie mixa, endo si exocrina, sub forma de “frunza” situata in spatiul retroperitoneal, langa coloana vertebrala. La adult, pancreasul masoara intre 12 si 16 cm lungime si 3-4 cm grosime.

Pancreasul este format din trei parti si anume capul, corpul si coada. Asa cum am amintit, pancreasul are doua functii principale:

  •      Productie de enzime pentru digestia alimentelor
  •      Productie de hormoni care regleaza glucoza din sange
  •      Alte substante.

Care sunt cauzele care duc la cancerul pancreatic?

Cauzele raman necunoscute ca in cazul majoritatii cancerelor, dar exista factori favorizanti cum ar fi:

  •     Fumatul
  •     Pancreatita cronica indiferent de tipul ei
  •     Factori ereditari
  •     Consumul exagerat de alcool
  •     Obezitatea

Care sunt simptomele?

Acestea depind de localizarea tumorii si tipul ei.

In cazul adenocarcinomului localizat la nivelul capului, icterul este cel mai dominant simptom (pielea si ochii capata o culoare galbena- verziue). Icterul apare datorita blocarii cai biliare distale de catre tumora, iar drenajul bilei in duoden, se face partial sau deloc in functie de gradul de ingustare a coledocului distal (canalul prin care se dreneaza bila)

Aparitia icterului, se face progresiv, impreuna cu prurit (mincarimi ale pielii) si urina devine inchisa la culoare, pentru ca se elimina bilirubina si in urina.

Tumorile localizate la nivelul corpului sau al cozii, incep de obicei cu dureri, scadere importanta in greutate si, de multe ori, aparitia diabetului sau agravarea lui.

In cazul tumorilor neuroendocrine, pe langa efectul de masa, mai apar simptome datorate secretiei unor hormoni de catre tumora, cum ar fi insulina, glucagon, gastrina, etc.

Cum punem diagnosticul?

De obicei simptomele ne orienteaza catre diagnostic, iar medicul pune un plan de investigare care, de obicei, incepe cu ecografia si examenele din sange.

Ecografia ne poate arata dilatatii de cai biliare, in caz de cancer de cap de pancreas si, in multe cazuri, poate vedea si tumora.

Daca boala este avansata, diagnosticul este simplu si se pot vedea metsataze in ficat, in ganglioni; putem vede de asemenea ascita daca peritoneul este afectat.

Tomografia computerizata, este examenul de electie, iar ecoendoscopia ajuta la stadializarea bolii.

RMN-ul poate oferii date suplimentare, mai ales daca cuprinde si colangio RMN, adica vizualizarea cailor biliopancreatice.

Markerii tumorali, au o valoare relativa.

Cum tratam boala?

Ca in cazul tuturor cancererelor, diagnosticul precoce, este cheia succesului; la primele semne, pacientul trebuie sa se adreseze medicului.

Dupa ce se pune diagnosticul si stadilizarea bolii, se discuta cazul de catre o comisie formata din radiolog, chirurg, gastroenterolog, oncolog, radioterapeut si se ia decizia in functie de stadiul bolii.

In loc de concluzie:

o Un stil de viata sanatos, este principala arma contra bolilor.

o Fumatul, alcool, fast food, mezelurile, conservele, dulciurile, grasimi de origine animala, reprezinta alimentele cele mai nocive.

o Obezitatea este factor favorizant pentru majoritatea bolilor.

o Lipsa somnului poate favoriza aparitia bolilor.

Intr-o fraza, un stil de viata sanatos, este cea mai importanta cale pentru prevenirea bolilor!