•     Diverticulii colonici sunt niste “saci” care protrud prin peretele colonului, iar diverticuloza defineste prezenta mai multor diverticuli.
  •     Diverticulita acuta este inflamatia datorata unor microperforatii in peretele sacului diverticular.
  •     Diverticulita se poate complica cu obstructie colonica, formare de abcese, fistule si perforatii.
  •     Diverticulita simpla, nu este asociata cu complicatii.

Care sunt semnele clinice?

  •     Media de varsta este 62-63 de ani.
  •     Durerile abdominale sunt simptomul principal. De cele mai multe ori, sunt localizate in flnac-fosa de partea stanga, pentru ca acea parte a colonului, care se numeste colonul sigmoid este cea mai afectata.
  •     Greturi si varsaturi datorita obstructiei colonice.
  •     Tulburari de tranzit intestinal. In jur de 50% acuza constipatie si 25-35 % diaree.
  •     Sangerarile sunt rare.
  •     10-15 % acuza tulburari urinare, datorate afectarii vezii urinare cu inflamatie.
  •     In jur de 25% se prezinta cu complicatii enumerate mai sus.

Cum se pune diagnosticul?

  1.       Anamneza amanuntita impreuna cu un examen obiectiv bine efectuat, ne orienteaza catre diagnostic.
  2.       Datele de laboratori pot arata PCR, leucocite crescute, dar nu tot timpul. Examenul de urina, poate arata leucocite multe dar fara germeni (asa numita piurie sterila)
  3.       Tomografia computerizata reprezinta examenul de electie; acest examen ne poate arata, atat inflamatia, cat si eventualele complicatii.
  4.      Ecografia efectuata de un ecografist cu experienta, poate pune diagnosticul.
  5.       Examenul materiilor fecale se efectueaza doar la pacientii cu diaree pentru a exclude unor boli cum ar fi colita cu Clostridioides Difficile (numita inainte Clostridium), dar si a altor infectii microbiene sau parazitare.

Cum se trateaza?

  1.      Pentru pacientii fara complicatii si care nu necesita spitalizare, se recoamnda Metronidazol 500 mg la 8 ore la care se adauga unul din urmatoarele antibiotice: Ciprofloxacina 500 de mg la 12 ore, Levofloxacina 750 mg o data pe zi, Amoxicilina-Acid calvulanic un gram la 8 ore. Durata tratamentului este 7-10 zile.
  2.      In ce priveste dieta pentru pacientii tratati la domeciliu, pareriile sunt impartite, dar de preferat sa fie recomandata o dieta mai “soft” cateva zile apoi, daca totul merge bine, pacientul poate manca normal.
  3.      De preferat, pacientul sa fie reconsultat dupa 2-3 zile de la inceperea tratamentului; daca totul merge bine, numai este nevoie de nici un examen paraclinic; daca pacientul nu se imbunatateste, atunci se repeta CT abdomen si pelvis pentru a exclude complicatiile.
  4.      La pacientii internati in spital, antibioticele sunt adiminstrate intravenos, cu hidratare corespunzatore pe cale endovenoasa si, in functie de complicatie, se va actiona.
  5.      Cei cu perforatie si peritnita, interventie chirurgicala.
  6.      Cei cu imagini hidroaerice in jurul colonului la CT, se trateaza cu antibiotice intravenos, repaus digestiv si marea majoritate, se rezolva fara interventie chirurgicala.
  7.      Cei cu abces, se pot diferentiat in functie de situatie; se poate merge pana la drenaj de catre radiolog sau drenaj chirurgical.
  8.      Cei cu obstructie colonica, vor fi operati cu rezectia segemntului afectat ( uneori este foarte greu de diferentiat intre obstructie benigna sau maligna)
  9.      Fistula, de obicei, se inchide foarte greu spontan; de cele mai multe ori, necesita chirurgie.

Cum urmarim in timp pacientul cu diverticulita?

  •     Toti pacientii cu diverticulita, trebuuie sa efectueze colonoscopie pentru a exclude cancerul colonic (dupa 6-8 saptamani), desi pareriile sunt impartite.
  •     Cei cu episoade repetate, vor fi operati.
  •     Tratamentul cu antibiotice care nu se absorb, cum ar fi Rifaximina, este controversat.

Sper ca aceasta trecere in revista, v-a fost utila.