HEMOROIZII

La nivelul anusului exista o retea de vene; aceste vene se gasesc, in mod normal, la orice persoana (vene hemoridale); cand aceste vene se “umfla”, ii numim hemoroizi. Hemoroizii pot fi interni, care la randul lor, sunt de patru grade; gradarea lor se face in functie de cum protrud afara ( grad 1 – cand nu protrud; grad 2 – cand protrud in timpul scaunului si revin spontan; grad 3 – cand trebuie introdusi manuali si grad 4 – cand nu reusim sa-i introducem inapoi) Mai sunt hemoroizi externi.

Hemoroizii sunt inofensivi, dar multi oameni sufera de aceasta afectiune, mai ales persoanele cu varsta de peste 50 de ani. Atat barbatii, cat si femeile pot avea hemoroizi.

Cauzele cele mai frecvente:

Hemoroizii sunt cauzati de presiunea crescuta asupra venelor hemoridale; aceasta presiune duce la umflarea lor, se irita si incep sa apara simptomele.

Presiunea crescuta asupra venelor poate fi cauzata de:

  •            Constipatie cronica care duce la cresterea presiunii la nivelul anusului. Cea mai intalnita cauza de constipatie, sunt obiceiurile alimentare (mese haotice, sarace in fibre)
  •            Amanarea defecatiei din diverse motive; de aceea este foarte bine sa nu amanam nici o data sa mergem la toaleta cand simtim nevoia.
  •            Statul indelungat pe scaun sau in picioare, fara miscare, poate contribui la aparitia hemoroizilor
  •            Tusea cronica de cause diverse, poate contribui la aparitia hemoroizilor.
  •            Sarcina si nasterea pe cale naturala, reprezinta un factor de risc pentru aparitia hemoroizilor.

Cum se manifesta boala?

Cele mai freccvente manifestari ale bolii sunt:

  1.       Sangerarea
  2.       Pruritul anal (mancarimi ale zonei anale)
  3.       Arsuri
  4.       Dureri, mai ales cand apare tromboza hemoridala.
  5.       Pacientul simte de multe ori, cum protrud hemoroizii afara, iar daca sunt tombozati si iritati, durerile pot fi de intensitate mare.

Cum se pune diagnosticul de hemoroizi?

In conditii de normalitate, medicul de familie pune primul diagnosticul prin urmatoarele metode:

o Anamneza, adica sta de vorba cu pacientul si analizeaza cu atentie simptomele.

o Efectuarea unui examen local si tuseu rectal

o In multe tari, medicul de familie efectueaza anuscopie, adica introduce un aparat prin anus, care vede ultimii centimetrii din anus si canalul anal.

o Medical de familie trimite pacientul la specialist, daca considera ca este necesar, care la randul lui, face de obicei colonoscopie sau rectosigmoidoscopie, in functie de situatie.

Cum se trateaza hemoroizii?

Cel mai important element pentru tratarea si prevenirea hemoroizilor, este asigurarea unui transit intestinal normal; acest lucru poate fi obtinut la persoanele fara afectiuni organice (fara boli care pot duce la constipatie), prin dieta cu mese la timp, consum de fibre vegetale din fructe si zarzavaturi, iar rezultatul va fi normalizarea tranzitului intestinal.

In caz de dureri, o baie calda poate ajuta.

Pentru a reduce suferinta, medicul de familie sau specialistul, poate prescrie niste unguente sau supozitoare, mai ales cele pe baza de Zinc, care duc la ameliorarea durerilor si la scaderea volumului lor; daca aceste metode nu ajuta, atunci gastroenterologul sau chirurgul pot folosi urmatoarele metode:

  •      Ligatura de hemoroizi. Se aplica la nivelul mucoasei, dupa aspiratia venei, o banda elastica care la randul ei, duce la “uscarea” venei ligaturate; in 7-10 zile, aceasta vena cade si in lcoul ei, se formeaza o cicatrice; pacientul poate acuza dureri sau arsuri, dar in general, metoda este bine suprotata; complicatiile sunt rare.
  •      Injectarea hemoroizilor cu diferite substante. Aceasta metoda se numeste scleroterapie.
  •      Chirurgia este ultima solutie iar specialistul alege cea mai potrivita metoda pentru a rezolva problema.
  •      Hemoroizii externi, nu se trateaza prin ligatura; de obicei se trateaza chirugical.

Sper ca aceasta scurta trecere in revista v-a fost de folos.