Prolaps rectal

Este vorba de protruzia in afara (prin anus) a unei parti din rect. Utlima parte a tubului digestiv este rectul. Cel mai important rol al rectului, este functia de rezervor.

Peretele rectal este format din exterior catre interior din o foita de tesut conjunctiv, stratul muscular si mucoasa impreuna cu submucoasa.

Putem avea prolaps al mucoasei rectale, cand doar mucoasa protrude in exterior.

Cea mai frecventa cauza de prolaps al mucoasei, este boala hemoroidala. Mucoasa are culoare roza.

Prin frecarea partii prolabate, atat cu materiile fecale mai dure, cat si cu sfincterul anal, pacientul poate sangera. De asemenea, prolapsul poate bloca partial ducand la constipatie, iar incercarea de a avea defecatie prin depunere de efort mai mare, inrautateste Prolapsul.

Peretele rectal in totalitate poate prolaba.

Uneori si anusul protrude mult si aici vorbim de prolaps anorectal.

Care sunt cauzele?

Cauzele depind de tipul prolapsului.

Prolaps mucosal este in general, rezultatul slabirii tesutului conjunctiv dintre mucoasa si partea musculara; acest tip de prolaps insoteste, de obiecei, hemoroizii.

Prolapsul rectal poate fi ca rezultat al multor factori; cele mai importante sunt:

  •     Relaxarea musculaturii la nivelul planseului pelvin impreuna cu muschii sfincterului anal. Rectul nu este sustinut corespunzator si in caz de efort prelungit, cum ar in cazul constipatiei sau nastere, putem avea prolaps rectal.
  •     In cazul unor interventii chirurgicale, cum ar fi histerectomie (scoaterea uterului), tumor rectale, muschii se pot retrage, iar sustinerea rectului se schimba

Simptomele

Cele mai frecvente simptome sunt:

  •      Blocarea materiilor fecale in rect
  •      Pierderea de mucus si sange
  •     Falsa diaree datorita imposibilitatii pacientului de a elimina materiile fecale solide, se scurge partea lichida pe langa materiilor fecale de consistenta crescuta.
  •     Imposibilitatea de a tine materiile fecale, ceea ce duce la pierderea involuntara (incontinenta)
  •     Datorita prolapsului, celulele nervoase din nervii locali, sunt afectate; acest lucru duce la pierderea functiei sfincteriene
  •      Dureri datorita compresiei la nivelul mucoasei in timpul defecatiei

Cum punem diagnosticul?

Exista diferite modalitati pentru a pune un diagnostic corect si ele sunt urmatoarele:

  •     Examenul fizic local. In timpul examenului fizic, medicul exameneaza zona anala si perianala, efectueaza un tuseu rectal in timpul examenului, medicul observa culoarea mucoasei, grosimea ei si modificariile trofice. In timpul tuseului rectal se pot pune in evidenta, tonicitatea sfincterului, sensibiltatea zonei, tumori anorectale.
  •     Defecografia este necesara daca nu este clar daca avem de a face cu un prolaps sau nu; acest examen se efectueaza prin introducerea unei substante de contrast in rect (si intravaginal), dupa care, se efectueaza radiografii.
  •     Manometria anorectala, poate sa ne ajute sa vedem gradul de elasticitate al peretelui rectal si al muschilor sfincterelor.
  •     Un examen endoscopic al zonei anorectale, sau chiar rectosigmoidoscopia prin care medicul poate vizualiza rectul si sigmoidul.
  •     RMN-ul ne poate aduce informatii, in cele mai multe cazuri, mai bune decat defecografia.

Studierea aprofundata a cazului ne aduce informatiile necesare unui diagnostic corect si, in consecinta, la un tratament cat mai complet.

Tratament

Tratamentul pentru prolapsul mucosal poate cuprinde urmatoarele: – Sfaturi despre dieta si despre cum trebuie schimbate obiceurile in ce priveste toaleta, cum ar fi dieta bogata in fibre vegetale (zarzavaturi si fructe), sa se consume cel putin doi litrii de lichide pe zi, in cazul in care pacientul are senzatie de defecatie, sa se duca imediat la toaleta ( sa nu amane defecatia), sa stati corect pe toaleta, evitarea presiunii mari la nivelul abdomenului prin haine, curele, etc.

  •       Medicul poate cere ajutorul kinetoterapeutului pentru a contribui prin anumite exercitii la imbunatatirea fortei musculaturii planseului pelvin.
  •       Medicul poate opta pentru protejarea zonei prin diferite metode.

Tratamentul prolapsului rectal, este cel chirurgical.

Metoda se numeste rectopexie; prin aceasta operatie, chirurgul corecteaza pozitia rectului si il fixeaza de sacrum.

Exista si alte interventii chirurgicale, in functie de gravitatea prolapsului, de starea sfincterului si de varsta pacientului, chirurgul alge o interventie sau alta.

Kinetoterapia ajuta mult la prevenirea incontinentei sfincterului anal.