Sindrom de intestin iritabil

·      Denumirea acestei maladii, nu este potrivita, pentru ca duce la multe confuzii. Din punctul meu de vedere, denumirea cea mai potrivita ar fi, sindrom functional digestiv, pentru ca nu este nimic iritat ci este vorba de tulburari functionale.

·      Aceasta afectiune este foarte raspandita. Este caracterizata prin dureri abdominale si alterarea tranzitului intestinal in absenta modificarilor structurale, inflamatorii sau biochimice.

·      Afectiunea este cronica, cu episoade recurente; aceste episoade includ dureri abdomenale, balonari si flatulenta; aceste tulburari sunt asociate cu constipatie, diaree sau alternanta de constipatie cu diaree.

·      Diagnosticul se bazeaza pe istoricul simptomelor, examen obiectiv normal si absenta simptomelor de alarma.

·      Examenele imagistice si testele de laborator nu sunt necesare in mod normal pentru diagnostic, ci pentru excluderea altor boli care au simptome asemanatoare.

·      Tratamentul depinde de tipul bolii si consta in linistirea pacientului ca boala nu reprezinta un risc vital, dieta si, printre altele, modificarea stilului de viata si cel alimentar; acest lucru este decisiv dupa parerea mea.

·      Suportul psihologic, tratamentul antidepresiv si antispastic este de multe ori foarte important.

·      Tratamentul formelor cu diaree include Loperamida, Rifaximin, Alosetron sau Euxadoline.

·      Tratamentul formelor cu constipatie include laxative, Linaclotide si Lubiprostone.

·      In unele tari, exista centre de boli psihosomatice unde lucreaza impreuna gastroenterologul, nutritionistul, psihologul si psihiatrul pentru ca factorii cauzali sunt atat digestivi, de natura psihica, stresul, etc.

·      Din punctul meu de vedere, acest diagnostic trebuie sa fie bazat pe excluderea altor boli care pot avea simptome asemanatoare cum ar intoleranta la gluten, boala inflamatorie intestinala si in functie de varsta, multe alte boli.

·      Indiferent de varsta pacientului, medicul trebuie sa judece cazul in functie de simptome, antecedente in familie si sa puna o strategie de abordare in vederea punerii unui diagnostic corect.

·      “ Omul cauta ceea ce stie” – aceasta fraza celebra este valabila si pentru medicina. Din punctul meu de vedere,  noi medicii stim atat acum, dar sunt convins ca descoperirile in domeniul medical vor reduce procentul acestui sindrom printre afectiunile digestive din ce in ce mai mult. Acum stim despre alergiile alimentare, enterite si colite microscopice, formele intolerantei la gluten si lista este lunga, dar drumul descoperirilor de catre om nu are capat.

·       Semnele de alarma cum ar fi sangerarile prin anus, anemia, scaderea in greutate, febra, trebuie investigate minutios si imediat. 

·      Medicii, indiferent de specialitate, nu pot inlocui pacientul. Doar impreuna cu acestal si familia  putem reduce suferinta pacientului.