- Cauzele îmbolnavirii ficatului sunt multiple.
- In ultimii ani cauzele care duc la ciroza hepatica si diabetul zaharat tip 2 sunt din ce in ce mai comune.
- Steatoza hepatica, steatohepatita sau steatofibroza sunt cuvinte auzite din ce in ce mai mult in practica de zi cu zi.
- Steatoza hepatica este definita prin acumularea grasimilor la nivelul ficatului la persoanele supraponderale si care nu abuzeaza de alcool.
- Steatoza hepatica afecteaza ficatul într-un mod asemanator cu cel produs de alcool.
- Steatohepatita se refera la pacientii la care steatoza este însotita de inflamatia ficatului.
- Steatofibroza se refera deja la afectarea avansata a ficatului (ciroza hepatica).
- Sindromul metabolic care cuprinde obezitatea viscerala, dislipidemia (cresterea trigliceridelor si LDL), hipertensiunea arteriala si rezistenta la insulina este întâlnit si el din ce in ce mai mult.
Sa le analizam pe rând:
- Obezitatea a devenit epidemica in multe tari printre care si România.
- Cresterea exploziva a obezitatii a dus la cresterea persoanelor care sufera de sindromul metabolic.
- Printre acesti pacienti, steatoza hepatica este întâlnita foarte frecvent.
- Steatoza hepatica este frecvent întâlnita si la persoanele cu dislipidemie care nu sunt obeze, insa obezitatea ramâne factorul dominant.
- Steatoza hepatica si steatohepatita au tendinta sa progreseze catre fazele mai avansate, respectiv ciroza hepatica.
- Având in vedere cresterea epidemica a obezitatii si a steatozei hepatice printre persoanele obeze, steatoza hepatica a devenit cea mai importanta cauza care duce la ciroza, la cancer de ficat sau la transplant de ficat, desi doar un mic procent dintre pacientii cu steatoza ajung la aceste complicatii.
Pacientii cu diabet zaharat si unele boli hepatice necesita o atentie sporita in urmatoarele situatii:
- Hepatitele autoimune care necesita tratament cu glucocorticoizi; acest tratament duce la agravarea diabetului dar si la încarcarea grasa a ficatului.
- Pacientii cu boala avansata de ficat pot avea afectarea multiorganica (cardiaca, renala, etc). Afectarea multiorganica complica tratamentul pentru diabet si pentru celelalte boli asociate.
- Tratamentul imunosupresor sau cel cortizonic la cei cu transplant hepatic poate duce la aparitia diabetului zaharat si la agravarea bolilor preexistente.
- Afectarea severa a ficatului duce la scaderea glicogenului depozitat in ficat, iar acest lucru poate provoca crize hipoglicemice severe.
- Unele medicamente ale diabetului zaharat sau pentru dislipidemie pot agrava starea ficatului.
- La cei cu DZ si ciroza hepatica orice procedura chirurgicala, dentara sau chiar efectuarea unor examene imagistice, necesita o atentie sporita.
- Pacientii cu bilirubina mare sau cu tulburari de coagulare pot dezvolta hipoglicemie severa care, la rândul ei, duce la tulburari de comportament asemanatoare cu cele întâlnite la cei cu encefalopatie hepatica; cu alte cuvinte, nu orice tulburare de comportament este encefalopatie hepatica.
Cum tratam?
- Abordarea acestor pacienti trebuie sa fie multidisciplinara.
- Trebuie sa stim care este organul cel mai afectat.
- Pacientii cu boli decompensate trebuie sa fie internati pana la stabilizarea lor.
- Diagnosticul exact al bolilor si al complicatiilor este primul pas.
- Tratamentul bolii de ficat trebuie sa fie diferentiat in functie de cauza/cauzele acestor boli (virala, alcoolica, boli autoimune, steatofibroza, etc) si in functie de complicatiile bolilor de care sufera pacientul.
- Trebuie sa prevenim complicatiile cirozei hepatice cum ar fi ascita, varicele esofagiene, encefalopatia, hipersplenism si altele; aceste complicatii se pot complica si ele la rândul lor (hemoragia din varice, peritonita bacteriana spontana, etc)
- Modificarea dietei la acesti pacienti este extrem de importanta; aceasta modificare trebuie sa tina cont atât de boala ficatului, de boala metabolica si de celelalte boli asociate, de aceea abordarea multidisiplinara este foarte importanta.
- Tratarea diabetului zaharat si a sindromului metabolic la pacientii cu ciroza, mai ales in cazul unei ciroze decompensate, ridica de obicei probleme serioase.
- Scaderea in greutate trebuie sa aiba loc încet si într-un ritm stabil.
- Schimbarea stilului de viata este la fel de importanta.
- Controlul clinic si paraclinic trebuie sa fie mai des; in prima perioada controlul se efectueaza lunar apoi, in functie de evolutia clinica si paraclinica, poate fi efectuat la trei luni.
- Medicul de familie are un rol important in tratarea acestor pacienti.
- Familia pacientului trebuie sa fie implicata in tratamentul pacientului, mai ales la cei cu boli decompensate.
Cum prevenim?
- Desi lucrurile sunt foarte clare, incidenta obezitatii si complicatiile ei cresc continuu.
- O persoana obeza este clar mai predispusa la multe boli grave care duc la cheltuieli din ce in ce mai mari.
- In prevenirea obezitatii trebuie sa ne implicam cu totii pentru ca toti suntem afectati (corpul medical, mass media, politicienii, profesorii, familia, etc)
- Multe tari au început sa aplice asa zisa taxa pe viciu. Cred ca si la noi acest lucru trebuie sa fie implementat ca una dintre masurile necesare in lupta contra obezitatii.
- Pentru multa lume devine din ce in ce mai clar ca nu mai putem continua asa.
- Pentru persoanele deja bolnave, abordarea multidisciplinara si corecta poate preveni complicatiile acestor boli.